Streaming: et effektivt virkemiddel for kvalitetshevning og motivasjon i skolekorpset!

Helge RolstadåsJeg har i mange år laget ”lyttelister” i forbindelse med prosjekter i skolekorps jeg har dirigert.

Ofte har lyttelistene vært et sammensurium av dårlige lydopptak fra Youtube, demonstrasjonsfiler (gjerne kun med utdrag av musikken) fra nettbutikker som selger noter, originalinnspillinger og lignende arrangementer for andre besetninger enn korps.

Arbeidsmengden for å finne egnede lytte-filer har vært stor og utbytte lite frem til jeg oppdaget at Noterservice legger ut alle sine innspillinger til streaming/nedlast på tjenester som Spotify, Tidal og iTunes. Bedre blir det av at det etter hvert er det aller meste av musikk utgitt av Noteservice er innspilt. Arbeidsmengden ble mindre og utbytte betydelig større. Nå har faktisk ALLE musikanter tilgang til gode innspillinger av musikken vi spiller på mobiltelefon, lesebrett, datamaskin hjemme, etc.

Foran større prosjekter som mesterskap, konkurranser eller store produksjoner bruker vi tid på øvelsen til å lytte gjennom musikken med noten foran oss. Et tidlig innblikk i hvordan det ferdige resultatet skal være hjelper både med motivasjon til øving og med musikantenes blikk for kvalitet.

Min erfaring er at jo nærmere konserten vi kommer, jo flere er det som går rundt med den musikken vi skal spille på øret. I vårt øvingslokale har vi fastmontert lydanlegg så det er bare å plugge en minijack i veggen og vips: når støynivået under oppakning blir for høyt så strømmer ”dagens musikk” ut fra høyttalerne, støyen stilner og det lyttes.

Det er en grunn til at også blåsemusikere er født med to ører og kun en munn! Brukes begge ørene aktivt så er jeg sikker på at dette er veien å gå for korps som trenger å jobbe med kvalitetshevning og å beholde flere musikanter i korpset lenger.

Helge Rolstadås

0 svar

Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne posten?
Vi vil veldig gjerne høre den.

Legg igjen en kommentar